kastelen en havezaten in de provincie Drenthe

 

Momenteel 21 Foto's van 5 kastelen en havezaten.

klik op de eerste foto voor vergroting van de foto's, dan op de pijltjes links of rechts voor de volgende of vorige foto.

 

Voor bezoektijden raadpleeg de site van het kasteel, of Buitenplaats.


Huis Mensingen.

Mensingheweg 7, 9301 KA Roden.

 

Het huis is een van de vele havezaten in Drenthe en werd al genoemd 1381, omstreeks 1728 kreeg het huis zijn huidige vorm. Het huis is tegenwoordig 'n museum en ingericht zoals het bewoond werd en is te bezichtigen. Via een lange laan en een brug over de gracht komt men op het voorplein. Het park is vrij toegankelijk, vanaf de weg is het huis aan de achterzijde zichtbaar.


Huis Oldengaerde.

Westeinde 57, 7991 RT Dwingeloo. 

 

Het huis staat in een fraai landgoed en is ontstaan in de 1e helft van de 15e eeuw als Havezate. Bij het huis behoren 'n koetshuis, 'n schuur en twee aanbouwen. Omstreeks circa 1717 is er flink verbouwd aan het huis en het heeft 'n fraaie ronde oprijlaan. Het huis en park zijn niet toegankelijk maar zijn vanaf de weg goed zichtbaar.                                            


Huis Overcinge.

Linthorst Homanlaan 1, 7971 RK Havelte. 

 

Dit landhuis is ontstaan in de 1e helft van de 15e eeuw als Havezate en is gelegen in het bosrijke buitengebied van het dorp. De toegang tot het huis is een klein poort gebouwtje met aan beide zijde 'n dienstgebouwtje. Het pad komt uit op het voorplein waar direct de fraaie witte voorgevel te zien is. Omstreeks 1717 is het huis flink verbouwd. Het huis en zijn directe omgeving zijn niet toegankelijk en vanaf de weg is het nauwelijks zichtbaar, maar vanaf 'n zijweggetje is het redelijk te zien


Kasteel Coevorden.

Kasteel 29, 7741 GC Coevorden.

 

Het kasteel dat rood is gepleisterd stamt oorspronkelijk al uit 1025, Na gesloopt te zijn na verwoesting is het in circa 1522 herbouwd. Het kasteel is van meet af aan het enigste kasteel in Drenthe, dit is vastgelegd tijdens de bouw in een oorkonde en moest dat, van hoger hand, voor altijd zo blijven. Het kasteel is tegenwoordig in gericht als restaurant en is als zodanig te bezoeken en is bijzonder goed zichtbaar. 


Huis te Echten.

Zuidwolderweg 3-5, 7932 PN Echten. 

 

Het huis is van oorsprong een havezate en is ontstaan in de 14e eeuw. In de 15e eeuw is er nieuw huis opgetrokken dat gebouwd werd in een U-vorm rondom een binnenplein. Het staat in een landgoed samen met 'n koetshuis. In de 18e eeuw is er flink verbouwd en kreeg toen zijn huidige vorm. Het huis, dat niet toegankelijk is, heeft 'n zeer lange oprijlaan en prachtige tuinen die zijn opengesteld voor wandelaars. Vanuit de tuinen is het huis goed zichtbaar.