kastelen en buitenplaatsen in de provincie Noord Brabant

 

Momenteel 97 foto's 14 kastelen.

klik op de eerste foto voor vergroting van de foto's, dan op de pijltjes links of rechts voor de volgende of vorige foto.

 

Voor bezoektijden raadpleeg de site van het kasteel, of Buitenplaats.


Kasteel Dussen

Binnen 1-4, 4271 BV Dussen.

 

Kasteel Dussen is ontstaan in 1393 als 'n vierkante woontoren maar is n 1421 verwoest door de watersnoodramp van de  St. Elisabethvloed, in 1456 is men begonnen aan de wederopbouw en werd daarbij 'n flinke burcht. Later is het kasteel nogmaals verbouwd. Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en het park is vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het goed te zien.


Slot Limburg 

Slotlaan 15, Oosterhout.

 

Dit slotje is ontstaan in 1454 uit 'n boerenhoeve dat flink verbouwd werd. Het slot is niet te bezoeken maar goed zichtbaar vanaf de weg. Het park is vrij toegankelijk.


Kasteel Heeze

Kapelstraat 25, 5590 AA Heeze.

 

Het kasteel is gebouwd in circa 1665, dit betreft de voorburcht. De hoofdburcht zoals bedoeld is nooit gebouwd. op het terrein staat nog 'n deel van een vroegere burcht uit de 12e eeuw, genaamd "Eymerick" Ondanks dat het kasteel nog privé wordt bewoond is het op aanvraag te bezoeken, het landgoed is opengesteld.


Kasteel Loon op Zand of het Witte Kasteel 

Kasteellaan 17, 5175 BC Loon op Zand.

 

Het kasteel stamt uit 1777, het is gebouwd op de fundamenten van een vroeger kasteel uit circa 1387, hiervan zijn nog resten aanwezig in de kelders en onderste delen van de muren van het huidige kasteel. Het kasteel en zijn directe zijn niet toegankelijk. Vanaf de weg is het redelijk te zien.


Jachtslot Het Kasteeltje

Gorp 8, 5081 NB Hilvarenbeek.

 

Het jachtslot is gebouwd rond 1870. vanaf de weg is het goed zichtbaar maar het is niet te bezoeken.


Kasteel Croy 

Croylaan 14, 5735 PC Aarle-Rixtel.

 

Kasteel Croy is deels ontstaan in 1472. later in 1599 is het kasteel verbouwd en  uitgebreid.  De ronde toren aan de rechterzijde is een van de oudste delen. Links van het kasteel aan het einde van de vroegere oprijlaan staan het oude en vroegere poortgebouw, tegenwoordig is het 'n woonhuis.Het kasteel is niet te bezoeken maar de omgeving is vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Slot Brakenstein  

Ridderstraat 88, 4902 AC Oosterhout.

 

Dit slot werd rond 1422 genoemd en was toen een boere hoeve. In 1569 was er sprake van het huis Brakenstein. Het slot dat nu eigenlijk een landhuis is, is niet toegankelijk maar het park is opengesteld. Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Kasteel Hekenshage 

Laan van Henkenshage 3, 5492 BH Sint-Oedenrode.
Het kasteel is vermoedelijk ontstaan in de 14e eeuw als Edelmanswoning, het kreeg zijn huidige vorm in circa 1850.  Aan de voorzijde bevindt zich de voorburcht met toegangspoort met ommuurde binnenplaats. Het kasteel en zijn omgeving is niet vrij toegankelijk maar het park waarin het is gelegen is opengesteld. Vanaf de weg is het goed te zien.

Kasteel Dommelrode 

Burgemeester Wernerlaan 1 Sint-Oedenrode.

 

Dommelrode is ontstaan in de 16e eeuw. Zijn voorganger was 'n slot, genaamd De Bocht. Het huidige kasteel heeft zijn vorm gekregen na een verbouwing rond 1603 en is tegenwoordig het gemeentehuis van Sint Oedenrode. Het kasteel is toegankelijk als bezoeker van het gemeentehuis en van 'n museum dat erin aanwezig is. Vanaf de weg is het bijzonder goed zichtbaar.


Kasteel van Breda 

Kasteelplein 10, 4811 XC Breda.

 

Het kasteel stamt van oorsprong uit 1353, rond 1536 is het verbouwd en uitgebreid en kreeg het zijn huidige vorm. Bij het kasteel ligt de oude vesting "Het Spanjaardsgat" uit 1530.  De oude vesting en het kasteel dat 'n militaire functie heeft is samen met de directe omgeving niet toegankelijk. Van uit het park dat achter het kasteel ligt is het goed zichtbaar.


Klein Kasteel Deurne

Haageinde 60, 5754 BX Deurne.

 

Klein kasteel Deurne is een 14e eeuwse woontoren. De aanbouw, 'n boerenhoeve stamt uit de 17e eeuw. later is er aan de linkerzijde nog een boerderij achtige woning aangebouwd. Tegenwoordig is het 'n gastenverblijf. Het is niet vrij toegankelijk, maar vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel van Geldrop 

Mierloseweg 1, 5662 KA Geldrop.

 

Het kasteel werd al genoemd rond 1340, het huidige kasteel stamt uit circa 1616.Het kasteel met bijzonder fraaie tuinen is gelegen in een bosrijke omgeving. In het kasteel is een museum gehuisvest. Het is gedeeltelijk te  bezichtigen en het park met de fraaie tuinen is vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het redelijk zichtbaar.


Kasteel Gemert 

Ridderplein, 5421 CV Gemert.

 

Het kasteel stamt uit circa 1391,het poortgebouw stamt vermoedelijk uit 1600. Omstreeks 1740 werd het nieuwe hoofdgebouw gebouwd.Het kasteel is niet te bezichtigen, alleen het poortgebouw is vanaf de weg goed zichtbaar. Het klooster bij het kasteel is ook toegankelijk.


Kasteel helmond

Kasteelplein 1, 5701 PP Helmond.

 

Het kasteel is van oorsprong een 14e eeuwse waterburcht. In omstreeks 1325 is er begonnen met de bouw ter vervanging van een eerder burcht genaamd 'T oude Huys. Het kasteel heeft bijzonder veel van zijn oude vorm behouden. Het is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en het park is vrij toegankelijk. Vanuit de omgeving is het bijzonder goed te zien.