kastelen in de provincie Noord Holland

 

Momenteel 20 foto's van 5 kastelen.

klik op de eerste foto voor vergroting van de foto's, dan op de pijltjes links of rechts voor de volgende of vorige foto.

 

Voor bezoektijden raadpleeg de site van het kasteel, of Buitenplaats.


Kasteel of slot Assumburg 

Tolweg 9, 1967 NG Heemskerk. 

 

Het kasteel stamt uit de 13e eeuw, de huidige vorm kreeg het na een flinke verbouwing rond 1546. Het kasteel is geheel omgracht. en achter het kasteel ligt 'n fraai aangelegde tuin dat vrij toegankelijk is. Tegenwoordig is het 'n hotel.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen en vanaf de weg nauwelijks te zien.


Kasteel Radboud of Huis te Medemblik

Oudevaartsgat 8, 1671 HM Medemblik.  

 

Het kasteel stamt uit circa 1288, In vroeger tijden was het kasteel groter in omvang. Nu resteren nog twee woonvleugels, een vierkante en ronde toren. De rest is in de loop der eeuwen verdwenen. Het was in bezit van 4 ronde toren. Voor het kasteel is een groot voorplein dat vroeger het binnenplein was. Aan diverse zijden is goed te zien waar in het verleden delen zijn afgebroken.

 

Het kasteel is d.m.v. rondleidingen te bezichtigen en vanaf de weg is het goed te zien. 


Kasteel Nederhorst 

Slotlaan 4, 1394 BK Nederhorst Den Berg.  

 

Het kasteel is in de 13e eeuw ontstaan als woontoren. In 1672 is het verwoest en weer herbouwd tot een vierkant kasteel met torens op de vier hoeken. In de 18e eeuw kreeg het uiteindelijk zijn huidige vorm.  Aan de voorzijde staat het vroegere toegangshek, dat nu geen toegang meer geeft. In 1971 brandde een groot gedeelte van het kasteel uit, daarbij ging een zeer kostbare klokken verzameling verloren, in 1973 kon het kasteel na restauratie weer geopend worden. 

 

Kasteel en park zijn soms toegankelijk na aanvraag, vanaf de weg is het nauwelijks zichtbaar.


Het Muiderslot

Herengracht 1, 1398 AA Muiden. 

 

Het kasteel is ontstaan in circa 1296 als een van de 5 dwangburchten van Floris de 5e. In de 17e eeuw is het verbouwd en kreeg toen zijn huidige vorm, ook de omgeving werd weer in de oorspronkelijke staat terug gebracht. Het is een goed bewaard middeleeuwse waterburcht. Het staat geheel vrij in de polder aan het IJsselmeer.

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen, is vanuit de omgeving goed zichtbaar.


Museum Kasteel Sypesteyn

Nieuw-Loosdrechtsedijk 150, 1231 LC Loosdrecht. 

 

Het kasteelachtig gebouw is gebouwd als museum kasteel tussen 1902-1927 ter nagedachtenis aan een vroeger kasteel dat op deze plaats heeft gestaan, dus nog betrekkelijk jong .Het is gebouwd door een nageslacht van de familie van de vroegere bewoners. In 1572 was daar al sprake van. In 1899 was het kasteel al verdwenen.

 

Het kasteel is te bezichtigen en de tuin is toegankelijk. Omdat het dicht langs de weg staat is het bijzonder goed te zien.