Kastelen en buitenplaatsen in de provincie Utrecht

 

Momenteel 221 foto's van 44 kastelen en buitenplaatsen.

klik op de eerste foto voor vergroting van de foto's, dan op de pijltjes links of rechts voor de volgende of vorige foto.

 

Voor bezoektijden van de kastelen, raadpleeg de site van het kasteel, of Buitenplaats.


Kasteel De Haar

Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens. 

 

Kasteel de Haar is ontstaan als woontoren in de 12e eeuw, het huidige kasteel is het derde op deze plaats en is gebouwd tussen 1892 en 1912 op de resten van zijn voorganger. Het kasteel is een van de fraaiste en grootste in ons Land en beschikt over 'n  zeer groot park. Om dit park te kunnen aanleggen is het dorp Haarzuilens destijds bijna 1.5 kilometer verplaatst, dit in nou overleg met de bewoners in die tijd. Na veel plunderingen en verwoestingen in de middeleeuwen werd het telkens weer hersteld. Ook in 1674 werd het zwaar beschadig door 'n zeer zware storm. Bij het kasteel behoren verder 'n chalet, (de eigenlijke voorburcht) , stallen, 'n koetshuis en 'n kapel, dit was de kerk van het vroegere dorp Haarzuilens. In het park ligt een grote vijver met beeldentuin. Het kasteel is nu eigendom van een stichting, alleen het chalet is nog privé bezit van de Franse familie die het kasteel bewoond hebben. In de maand september is het kasteel niet te bezichtigen omdat dan de familie traditioneel het kasteel bewoond. Door de herbouw zijn er alleen nog enkele middeleeuwse muurfragmenten aanwezig. 

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en het park is te bezoeken. Vanaf de weg is het kasteel bijzonder goed zichtbaar.


Huis Rhijnauwen

Rhijauwselaan 14, 3981 HH Bunnik.

 

Dit fraaie huis stamt af van een middeleeuws kasteel uit de 13e eeuw, In de 14e eeuw is deze verwoest door brand, delen hiervan zijn nog aanwezig in de muren. De huidige buitenplaats is hier uit ontstaan in de 15e eeuw. In de 16e eeuw is het uitgebreid en verbouwd. In de 18e eeuw is de voorburcht en een poortgebouw afgebroken om ruimte te maken voor een nieuwe vleugel. Het huis is gelegen in een fraai landgoed aan de oever van de Kromme Rijn. Er zijn slechts nog enkele middeleeuwse muurdelen aanwezig.

 

Alleen park is toegankelijk maar het huis niet, dit wordt verhuurd als jeugdherberg. vanuit de omgeving is het huis goed te zien.


Kasteel Geerestein

Geeresteinselaan 53 Woudenberg.

 

De tegenwoordige buitenplaats is ontstaan in de 18e eeuw vermoedelijk uit een 15e eeuws kasteel. Dit kasteel is rond 1838 gedeeltelijk afgebroken en verbouwd tot de het huidige Huis. ook de bouwhuizen stammen uit dezelfde periode. Het heeft veel van zijn oorspronkelijk vorm verloren.

 

Het huis en het park zijn niet toegankelijk maar vanuit de omgeving goed zichtbaar.


Buitenplaats klein Geersstein

Geeresteinselaan 67 3931 JB Woudenberg.

 

Klein Geerestein is van oorsprong een boerderij uit 1835, bij de boerderij staat 'n privé watertoren. 

 

Het huis is niet te bezoeken maar vanuit de omgeving goed zichtbaar.


Kasteel Schonauwen

3974 AD, Granietsteen 50, 3991 ZG Houten.

 

Schonauwen was een middeleeuws kasteel uit 1262. Het kasteel komt in 1535  voor op de lijst van Ridderhofsteden. In de 16e en 17e eeuw werd het kasteel langzamerhand omgevormd tot buitenplaats. Omstreeks 1812 werd het gesloopt tot de nu nog bestaande ronde toren met een woning toe. Hoe het vroegere kasteel er uit heeft gezien is nog altijd niet duidelijk, het had wel 'n voorburcht op zijn terrein. Een klein gedeelte van een vroegere middeleeuwse woontoren is ook nog aanwezig.

 

De toren is niet te bezoeken maar wel vanuit de omgeving goed te zien.


Kasteel Moersbergen

Moersbergselaan 17. 3941 BW Doorn.

 

Moersbergen is een middeleeuws kasteel uit het begin van de 14e eeuw. in 1535 werd het kasteel erkent als ridderhofstad. Moersbergen is vanaf de 16e tot in de 18e eeuw diverse keren verbouwd waarbij 'n enkele toren werd gesloopt. In 1927 werd het voor het laatst verbouwd, het kreeg wijzigingen aan de voorpui en er werd nog 'n toren en 'n uitbouw afgebroken. Het kasteel ligt in een rijk bebost landgoed en heeft een ommuurde binnenplaats. Vanuit het landgoed is het kasteel goed te zien door de zichtlijnen die vroeger zijn aangelegd. Het heeft veel van zijn middeleeuwse vorm verloren.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar het landgoed is opengesteld. vanaf de weg is het bijna niet zichtbaar.


Kasteel Beverweerd 

Beverweerdseweg 60, 3985 RE Bunnik.

 

Beverweerd stamt als woontoren uit de 13e eeuw en is een voormalige ridderhofstad. De woontoren is nog altijd aanwezig en is nu de toegang aan de rechterzijde, te herkennen aan het gedeelte dat niet is gepleisterd.  Het kasteel ligt in een park op de oever van de Kromme Rijn. Omstreeks de 14e eeuw zijn de beide hoektoren gebouwd en in de 17e eeuw werd de oude binnenplaats bij de bouw betrokken en werd de vleugel tussen de twee torens opgevuld met 'n vleugel. In de negentiende eeuw werd het kasteel gemoderniseerd en werden de kantelen aangebracht. Aan de oprijlaan staat 'n fraai koetshuis en in dezelfde stijl gebouwd als het kasteel. Van de middeleeuwse vorm is weinig behouden.

 

Bezoek is alleen toegestaan als er exposities gehouden worden en het park is vrij toegankelijk vanwaar uit het goed zichtbaar is.


Kasteel woontoren Vuylcop 

Neereind 29, 3998 WJ Schalkwijk.

 

De woontoren stamt uit het begin van de 13e eeuw en is rond 1538 toegelaten tot de lijst van Ridderhofsteden. De rechthoekige woontoren is omgracht en de toegang is een lange houten loopbrug. Op een oude kaart uit 1698 staat er nog een traptoren tegen de woontoren. ook is er dan nog een poortgebouwtje aanwezig. tussen 1682 en 1724 is de woontoren uitgebreid, in de 19e eeuw zijn deze verbouwingen weer teniet gedaan zodat er nu weer een 16e eeuwse woontoren staat. de middeleeuwse vorm heeft het redelijk behouden.

 

Bezoek aan de woontoren is niet mogelijk maar is vanaf de weg bijzonder goed zichtbaar.


Kasteel Den Ham of Hamtoren

Hamlaan 3 3451 RG Vleuten. 

 

Het kasteel stamt uit circa 1260, nu is er alleen nog een toren aanwezig van het voormalige kasteel. Het kasteel heeft dikwijls strijd moeten leveren zoals in 1481 toen het werd verwoest. Bij het herstel hiervan is een tweede toren opgetrokken, later werden er nog twee vleugels aan toegevoegd. Het bijbehorend toegangspoortje werd verbouwd in 1642. In circa 1811 kwam het kasteel leeggestaan en kwam hierdoor in verval en werd tenslotte afgebroken op de nog bestaande toren na, deze is na ongeveer 100 jaar gerestaureerd. De toren bestaat uit zes verdiepingen met een kelder met nog de middeleeuwse balken. Aan de toren is later een woning gebouwd. Het is bijzonder veel van zijn middeleeuwse vorm verloren.

 

De toren en directe omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg redelijk te zien. 


Kasteel Montfoort

Kasteelplein 1, 3417 JG Montfoort.

 

Kasteel Montfoort stamt uit circa 1163 en was een zeer grote en machtige burcht, alleen de voorburcht met poortgebouw is nog aanwezig, de hoofdburcht bestaat niet meer. De voorburcht is alleen toegankelijk als gast van het restaurant. Er is weinig van zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven.

 

De omgeving is vrij toegankelijk. Het geheel is goed zichtbaar vanaf de weg waaraan nog 'n muurrestant te zien is van de voormalige burcht.


Kasteel van Woerden 

Kasteel 3, 3441 BZ Woerden. 

 

Het kasteel is gebouwd in circa 1415. In het verleden zijn de ronde torens ingekort maar hebben nooit een spits gehad. het kasteel heeft diverse functies gehad, o.a. als militair opslagdepot, een meisjes internaat en 'n vrouwen gevangenis. Na restauratie zijn er appartementen en 'n restaurant in het kasteel aangebracht. Het heeft veel van zijn oorspronkelijke vorm behouden.

 

De binnenplaats is vrij toegankelijk voor de bewoners en bezoekers van het restaurant. Vanaf de weg is kasteel goed te zien. 


Kasteel Huize Doorn 

Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn.

 

Het oorspronkelijke vierkante kasteel met op elke hoek een ronde toren was gebouwd in de 9e eeuw. Het huidige kasteel is gebouwd in de 16e eeuw, de enige ronde toren stamt nog uit de middeleeuwen. In de 17e eeuw is er nog verbouwd aan het kasteel. Bij het kasteel behoord 'n koetshuis en een poortgebouw, dit is in het begin van de 19e eeuw opgetrokken, verder heeft het 'n lange oprijlaan en 'n duiventil. Het geheel is gelegen in een fraai park. Van zijn oorspronkelijke middeleeuwse vorm is alleen een ronde toren bewaard gebleven.

 

Het Kasteel is d.m.v. rondleidingen te bezichtigen en het park is opengesteld en vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Slot Zeist 

Zinzendorflaan 1, 3703 CE Zeist.

 

Dit prachtige slot is gebouwd tussen 1677-1686 op de plaats van een vroeger kasteeltje, hiervan is weinig bekend. Het slot is gelegen in het tegenwoordige stadspark. In het verleden is de entree gewijzigd, de achterzijde is nu voorzijde en ligt aan een groot voorplein dat wordt afgesloten door een fraai toegangshek. In het park ligt een openluchttheater.

 

Het slot is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en het park is opengesteld. Vanuit de omgeving is het slot goed zichtbaar.


Kasteel IJsselstein

Kronenburgplantsoen 9, 3401 BM IJsselstein.

 

Het oorspronkelijke kasteel is gesticht in circa 1144 en was een machtige burcht. In 1297 is dit ruim 'n jaar belegerd geweest maar heeft dit goed doorstaan. Het kasteel is al in 1418 gesloopt maar rond 1427 werd er 'n nieuwe kasteel op de oude fundamenten gebouwd. Na 1511 verloor het zijn verdedigbare functie en verviel door leegstand en slecht onderhoud in verval en is tenslotte tussen 1700 en 1887 deel voor deel afgebroken. Tegenwoordig is het eigendom van de staat. De toren van de burcht is nog middeleeuws.  

 

De toren is in het zomerseizoen te bezoeken en is vanaf de weg redelijk zichtbaar.


Slot Heemstede

Heemsteedseweg 20, 3992 LS Houten.

 

kasteel Heemskerk is ontstaan in 1614 als opvolger van een vroegere woontoren uit 1322. Het huidige slot is vierkant van vorm en heeft op elke hoek een zeskantige toren. Rond een oude moestuin staat nog 'n gedeelte van een oude ommuring en rond het complex ligt een brede gracht. Het slot heeft tal van eigenaren gekend. In januari 1987 sloeg het noodlot toe, het slot brandde geheel uit, het was zeer brandbaar door stro in de plafond en veel linnen doeken en behang aan de wanden, het was niet te redden. Wat bleef waren trieste restanten. Pas in 1999 begon men aan het herstel, dit duurde tot in 2002, daarna werd onderin het kasteel een restaurant gevestigd. Van de middeleeuwse woontoren is alleen'n klein restant bewaard gebleven.

 

Het slot is alleen te bezoeken als bezoeker van het restaurant en is vanuit de omgeving goed te zien.


Kasteel Rhijnestein 

Rhijnestein 2, 3945 BD Cothen.

 

Dit kleine kasteel was oorspronkelijk een woontoren uit de 13e eeuw. Deze toren, de rechter is nog steeds aanwezig. Het poortgebouw is een wat rommelig bouwwerk en is gebouwd kort nadat de woontoren was opgetrokken. De woonvleugel in het midden en de linkertoren zijn pas na 1950 aangebouwd. 

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet te bezoeken maar vanaf vanaf een wandelpad goed zichtbaar.


Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1, 3744 AA Baarn.

 

Het paleis is gebouwd in de 17e eeuw, rond 1650 is begonnen aan de bouw van een rechthoek buiten verblijf. Tussen 1678 en 1674 werd het uitgebreid tot jachtslot. In 1806 werd Soestdijk in gebruik genomen door koning Lodewijk Napoleon die het enigszins aanpaste aan de tijd. Na 1850 werd het paleis uitgebreid met de twee gebogen zijvleugels. In 1937 werd het paleis de hoofdwoning van de toenmalige vorstin Juliana en Prins Bernard, zij hebben er gewoond tot hun overlijden. Na een periode van leegstand werd het in 2006 opengesteld voor het publiek. tegenwoordig staat het leeg wacht op 'n nieuwe bestemming.


Buitenplaats Oud Amelisweerd 

Koningslaan 9, 3981 HD Bunnik. 

 

Buitenplaats Oud Amelisweerd is gebouwd in 1770. Het is ontstaan uit een middeleeuws kasteel uit de 13e eeuw. Tegenwoordig doet het dienst als jeugd herberg. Van de middeleeuwse vorm is niet bewaard gebleven.

 

Het huis is niet te bezoeken maar het koetshuis is tegenwoordig een theehuis. Het geheel is goed te zien vanuit het landgoed waarin het gelegen is.


Buitenplaats Nieuw Amelisweerd

Kasteellaan 1, 3455 RR Bunnik. 

 

Deze buitenplaats is gebouwd in 1682 en staat in hetzelfde landgoed als oud Amelisweerd, ook zijn voorganger was 'n kasteel uit de 14e eeuw. Bij het huis behoord een koetshuis. De buitenplaats wordt nog steeds particulier bewoond. Van de middeleeuwse vorm is niets bewaard gebleven.

 

Het huis is niet te bezoeken, het landgoed is vrij toegankelijk en vanaf de weg niet zichtbaar, wel vanuit het landgoed. 


Kasteel Renswoude

Dorpstraat 3-9 3927 BA Renswoude. 

 

Het huidige kasteel is ontstaan in 1654 en is eigenlijk een versterkt huis, zijn voorganger met de naam Borchwal was 'n kasteel uit circa 1350. Aan de overzijde van de weg staan nog de oude personeels huisjes. Het kasteel heeft een lange oprijlaan en staat in een fraai park met 'n grote vijver aan de achterzijde. In november 1985 sloeg het noodlot toe, tijdens werkzaamheden brak er brand uit en vernielde de gehele zolder verdieping en de drie woonlagen van de grote toren. De dag na de brand is men al begonnen aan het herstel. Van de oorspronkelijk middeleeuwse vorm is niets bewaard gebleven.

 

Het kasteel is niet te bezoeken, maar het park is vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het bijzonder goed zichtbaar.


Huis te Linschoten 

Noord Linschoterdijk 21, 3461 AC Linschoten.

 

Dit fraai huis is gebouwd in circa 1647, het is een landhuis dat is gelegen in een landgoed met dezelfde naam. Een vroeger kasteel heeft elders in Linschoten gestaan en was al in 16e eeuw verdwenen. Het huis is diverse keren verbouwd, een van de laatste keren was rond  1720, toen werd de voorzijde, die lager was dan de rest van het huis, op gelijke hoogte gebracht. Sindsdien vallen de twee fraaie torens minder op.

 

Het Huis en het park zijn sinds 1991 op afspraak te bezoeken. Alleen van het hek voor de oprijlaan is het huis goed te zien.


Kasteel Loenersloot

Rijksstraatweg 211, 3634 AL Loenersloot. 

 

Dit kasteel is gesticht rond 1258 als 'n ronde verdedigingstoren. Diverse delen zijn gebouwd in de 14e en 15e eeuw en de huidige woonvleugel stamt uit de 18e eeuw. De 13e eeuwse toren is in de 19e eeuw geheel gerestaureerd en voorzien van kantelen. In 2012 en 2013 is het kasteel gerestaureerd. Het heeft weinig van zijn middeleeuwse vorm behouden.

 

het kasteel en het park zijn gedeeltelijk te bezichtigen na aanvraag. Vanaf de weg is het redelijk te zien.


kasteel Cammingha 

Camminghalaan 34, 3981 GH Bunnik. 

 

Cammingha is een vroegere hofstede dat is ontstaan in circa 1624, Het droeg  toen de naam Beesd. Het bestaat uit twee delen, namelijk de oude woontoren en het 17e eeuws landhuis. Het is te vinden aan de oever van de Kromme Rijn. 

 

Het kasteel is niet te bezoeken maar vanaf de weg redelijk te zien.


Kasteel huis Hardenbroek 

Langbroekerdijk 22- 28, 3945 PB Driebergen-Rijsenburg. 

 

Het huis is ontstaan rond 1733, zijn voorganger een vroeger kasteel uit 1309 is geheel verbouwd. In circa 1536 is het opgenomen in de lijst van ridderhofsteden. In 1995 is het huis grondig gerestaureerd. Van zijn oorspronkelijke vorm is niets bewaard gebleven.

 

Bezoek is niet mogelijk maar het park is vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het huis niet zichtbaar.


Kasteel woontoren Lunenburg 

Langbroekerdijk A99, 3947 BE Langbroek.

 

De woontoren is waarschijnlijk gebouw in circa 1280.  De toren heeft veel eigenaren gekend. Aan het einde van de 18e eeuw is de gracht rond de toren gedempt en is de bebouwing waaronder een poortgebouwtje afgebroken. De woontoren werd verbouwd tot Buitenplaats en kreeg twee zijvleugels. Tijdens de oorlog in 1944 is de flink beschadigd geraakt en in de toren was een grote diepe scheur ontstaan. De plannen om het te herstellen haalden het niet, tenslotte  is het toch hersteld en tussen 1968 en 1970 kreeg het zijn middeleeuwse vorm terug ook de slotgracht en de houten brug werden weer toegevoegd.

 

De woontoren is niet te bezoeken, maar vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel Hindersteyn 

Langbroekerdijk 119, 3947 BG Langbroek.

 

Hindersteyn is gebouwd als woontoren in circa 1300, het behoorde tot de lijst van Ridderhofsteden. De aanbouwen die het tegenwoordig heeft zijn waarschijnlijk gebouwd in 1647 en rond 1859. In 1963 verkeerde het kasteel in slecht toestand en werd tussen 1980 en 1989 gerestaureerd. De middeleeuwse woontoren heeft zijn middeleeuwse vorm goed behouden.

 

Het kasteel is niet te bezoeken maar de tuin is een keer per jaar toegankelijk. vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Kasteel Maarsbergen

Maarnse Grindweg 30, 3953 LW Maarsbergen.

 

Maarsbergen is ontstaan rond 1660, uit een vroegere abdij en is tegenwoordig eigenlijk een kasteelachtig landgoed. Het vroegere klooster werd in 1218 en 1430 verwoest en weer opgebouwd. In 1610 werd het nog vermeld als een omgrachte, versterkte boerderij. In circa 1650 verkeerde het in vervallen toestand en werd besloten in de buurt en nieuw huis te bouwen, dit werd het huidige kasteel. De twee ronde hoektoren die het toen had werden in 1804 afgebroken maar in 1930 weer herbouwd.

 

Het kasteel en park zijn niet te bezoeken, alleen tijdens evenementen is het park vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het niet te zien.


Kasteel Oudaen

Zandpad 80 Breukelen. 

 

Kasteel Oudaen is ontstaan rond 1300. Het kasteel van tegenwoordig is nauwelijks verandert ondanks dat er in de 17e eeuw verbouwingen werden verricht. Het bestaat uit twee naast elkaar gebouwde vleugels, ernaast is later nog 'n lage vleugel toegevoegd. Het is geheel omgracht en daarover ligt een houten ophaalbrug. Het huis heeft zeer veel van zijn oorspronkelijke vorm behouden.

 

Het kasteel en de tuin zijn niet te bezoeken. 


Kasteel Huis Gunterstein

Zandpad 48,  3621 NE  Breukelen. 

 

Het oorspronkelijke kasteel is gesticht in circa 1300, tegenwoordig is het een buitenplaats. Het kasteel is  in circa 1511 gesloopt en in 1518 weer herbouwd. Kort na 1673 is dit kasteel verwoest door Franse troepen. In circa 1680 werden op de restanten hiervan een nieuw huis Gunterstein  gebouwd, dit is de huidige buitenplaats. Van zijn oorspronkelijk vorm is niets bewaard gebleven.

 

De buitenplaats is samen met zijn omgeving niet te bezoeken maar vanaf de weg wel goed te zien.


Kasteel Sterkenburg 

Langbroekerdijk 10, 3972 ND Driebergen-Rijsenburg.

 

Kasteel Sterkenburg is gesticht rond 1196, de grote ronde toren is nog middeleeuws. Het huidige middenhuis is ontstaan tijdens latere verbouwingen. in 1536 werd het kasteel ingeschreven in de lijst van ridderhofsteden. Het kasteel heeft diverse verbouwingen gekend, bij de laatste verbouwing werd de hoofdvleugel totaal vernieuwd, daarvoor was al de vierkante toren aan de linkerzijde aangebouwd. Aan de overzijde van de oprijlaan staat een fraaie duiventoren in het weiland.  Van zijn middeleeuwse vorm is alleen een deel van de ronde toren bewaard gebleven.

 

Het kasteel is alleen te bezoeken voor Zakelijke bijeenkomsten en feestelijke gelegenheden en overnachtingen. 


Buitenplaats Leeuwenburg

Zandpad 24 Maarssen. 

 

De buitenplaats is vermoedelijk gebouwd in 1660 onder de naam Spruytenburg. Voorheen moet het een boerderijachtig bouwwerk geweest zijn. Rond 1789 is dit verbouwd en uitgebreid met het rechthoekige huis aan de voorzijde, daarna kreeg het de naam Leeuwenburg. 

 

De buitenplaats is niet te bezoeken maar wel vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel Amerongen 

Drostestraat 20, 3958 BK Amerongen.

 

Het oorspronkelijke kasteel was ontstaan in circa 1286. Het huidige kasteel stamt uit de 17e eeuw. Het vroegere middeleeuwse kasteel is verwoest in 1673 door Franse troepen die het gehele kasteel vol propte met takkenbossen en in brand staken. Kort daarop werd begonnen met de wederopbouw, dit werd voltooid in 1680. Na die tijd is het kasteel nog een aantal keren aangepast aan de tijd. Van de middeleeuwse vorm is niets bewaard gebleven.

 

Het kasteel is te bezichtigen en het park is open gesteld voor wandelaars. Vanaf de weg en een omlooppad is het kasteel bijzonder goed zichtbaar.


Kasteel Nijenrode 

Straatweg 25 Breukelen. 

 

Kasteel Nijenrode stamt uit 1275 en is diverse keren verbouwd. Het huidige kasteel is vermoedelijk gebouwd rond 1637 na verwoesting van het vorige kasteel. Het kasteel is omringd door water en is toegankelijk over een twee ophaalbruggen, aan de voorzijde staat een fraai stenen toegangspoort. De  vierkante woontoren is in het verleden verhoogd met een verdieping. op het terrein staan diverse bijgebouwen zoals o.a. een koetshuis. De hoofdburcht is te bereiken over een brug en een zandstenen poortje. Sinds vele jaren dient het kasteel als universiteit. Van de oorspronkelijke vorm is waarschijnlijk niets bewaard gebleven.

 

Kasteel en omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg goed zichtbaar.


Buitenplaats Sterreschans 

Rijksstraatweg 18, 3631 AC Nieuwersluis. 

 

Deze fraaie buitenplaats is gebouwd in 1688. In 1815 is het verbouwd. het staat aan de oever van de rivier de Vecht waar heel veel van dit soort buitenplaatsen staat. Het huis is vernoemd naar de vroegere vesting die hier heeft gelegen. Bij het huis behoort een koetshuis met stallen en een theekoepel.

 

Het huis is samen met zijn omgeving niet te bezoeken.


Kasteel Zuylenstein

Rijksstraatweg 5 t/m 9, 3956 CH Leersum. 

 

Het oorspronkelijke kasteel  stamt uit de 14e eeuw. De hoofdburcht is verwoest in de oorlog 1940-1945, het was zeer zwaar beschadigd en moest dan ook afgebroken worden, later is er 'n nieuwe woning op die plaats gebouwd. Tegenwoordig rest alleen nog de vroegere toegangspoort met koetshuis en het dienstgebouw, waarnaast 'n fraai toegangshek staat. Het geheel is gelegen in een groot landgoed met diverse lanen. Niets van zijn oorspronkelijke vorm is bewaard gebleven.

 

Alleen het park is toegankelijk en vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Kasteel of slot Zuylen

Tournooiveld 1, 3611 AS Oud Zuilen.

 

Slot Zuylen is  ontstaan als 'n vierkante woontoren in de 13e eeuw, in de 14e eeuw is deze toren uitgebreid met een woonvleugel. In circa 1510 werd begonnen met de bouw van een nieuw kasteel dat kort na de bouw werd ingedeeld op de lijst van ridderhofsteden. De huidige vorm zoals wij het tegenwoordig kennen stamt uit circa 1752. Ook is toen de slangenmuur opgetrokken, 'n muur op het zuiden, voor het telen van zuidvruchten. Van zijn oorspronkelijk middeleeuwse vorm is niets behouden.

 

Het Kasteel en de tuin zijn te bezoeken en vanaf de weg is het redelijk zichtbaar.


Huis Oudegein

Oudegein 1, 3432 NC Nieuwegein.

 

Het vroegere kasteel is ontstaan in circa 1211, dit kasteel werd verwoest door brandstichting maar is in 1382 weer geheel hersteld. Het huidige huis, dat tegenwoordig een landhuis is, werd in 1536 erkent als ridderhofstad. Het heeft niets van zijn middeleeuwse vorm behouden.

 

Het huis en de tuin zijn niet toegankelijk en bijna niet te zien door de dichte bomen van het park waarin het zich bevindt.


Kasteel Sandenburg 

Langbroekerdijk A26, 3947BH Langbroek.

 

Sandenberg is een 13e eeuws kasteel, van oorsprong is het gebouwd als een vierkante woontoren. Tussen 1861 en 1865 werd het kasteel uitgebreid met een vleugel aan de voorzijde en later werden de vele torens opgetrokken. In het koetshuis, de stal en de bovenverdieping van het kasteel zijn tegenwoordig diverse bedrijven gevestigd. De vierkante middeleeuwse vorm van de woontoren is nagenoeg bewaard gebleven.

 

Het Kasteel en park zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg goed zichtbaar. 


Kasteel woontoren Walenburg 

Langbroekerwetering, 3947 BH Langbroek.

 

De woontoren is ontstaan in de 13e eeuw en was toen een verdieping hoog met een kelder. later zijn er twee verdiepingen opgebouwd. In circa 1550 is er een woonvleugel aan de toren toegevoegd, en in 1893 werden alle bijgebouwen afgebroken op een poortgebouwtje na, en er werd een boerderij tegen de toren gebouwd. De woontoren is geheel omgracht en aan de voorzijde staat het poortgebouwtje. Van de oorspronkelijke woontoren is alleen het onderste gedeelte nog middeleeuws.

 

De toren en zijn omgeving zijn niet toegankelijk, vanaf de weg is de toren redelijk zichtbaar.


Buitenplaats Leeuwenburg 

Langbroekerdijk 39, 3972 NC Driebergen-Rijsenburg.

 

De buitenplaats is gebouwd in 1657. Het is niet bekend of de buitenplaats afstamt van een kasteel, wel is het gelegen in een groot landgoed, er is tot op heden niets in de grond gevonden. Rond 1859 is het verbouwd tot de huidige vorm.

 

Het huis en zijn omgeving zijn niet te bezoeken, maar het landgoed is opengesteld. Vanaf de weg is het huis goed zichtbaar.


Kasteel Groenenveld 

Groeneveld 2, 3744 ML Baarn.

 

Kasteel Groeneveld is eigenlijk een buitenplaats en wordt ten onrecht kasteel genoemd. De buitenplaats is gebouwd in 1710 en was een rechthoekig huis.  Voorheen stond op deze plaats een hofstede. Rond 1760 zijn de halfronde vleugels toegevoegd. Voor de buitenplaats ligt een groot voorplein en aan beide zijden staat een bouwhuis.

 

De buitenplaats is te bezoeken en het park is vrij toegankelijk.


Buitenplaats Vechtvliet 

Rijksstraatweg 220 Breukelen.

 

 

De buitenplaats is gebouwd rond 1670 en is in de 18e en 19e eeuw verbouwd. Op deze plaats lag vroeger een militaire vesting. Het huis staat met de achterzijde op de oever van de rivier de Vecht. 

 

Het huis is niet te bezoeken.


Buitenplaats Rupelmonde 

Rijksstraatweg 24 Nieuwersluis. 

 

Rupelmonde is gebouwd in 1650, in 1768 wordt het verbouwd en vergroot. Het huis staat met de achterzijde op de oever van de rivier de vecht en heeft een fraaie uitbouw aan deze zijde. Op deze plaats was vroeger een militaire vesting aanwezig.

 

Het huis is niet te bezoeken.


Buitenplaats Den Boom 

Arnhemseweg 107 in Leuden.

 

Deze buitenplaats is gebouwd in 1878 en is 'n nog jonge buitenplaats. Het is gebouwd in een fraai park.

 

Het huis is niet te bezoeken maar is vanaf de weg bijzonder goed zichtbaar.