kastelen en buitenplaatsen in de provincies Zuid Holland

 

Momenteel 70 foto's van 11 kastelen.

klik op de foto, dan op de pijltjes links of rechts voor de volgende of vorige foto.

 

Voor bezoektijden raadpleeg de site van het kasteel.


Kasteel D' Ever of Dever  

Heereweg 349-A, 2161 CA Lisse.

 

Dever is ontstaan als 'n donjon (woontoren) in circa 1375 en heeft een half ronde voorzijde. De toegang is gelegen op de verdieping en is toegankelijk door een houten brug en trap. In omstreeks 1580 en 1634 is het verbouwd tot buitenplaats, er werd een groot heren huis tegen de toren gebouwd en de voorburcht werd afgebroken. Door leegstand en verwaarlozing stortte dit in circa 1848 gedeeltelijk in en is afgebroken. Tenslotte kwam ook de woontoren in verval, het dak daarvan kwam in 1962 naar beneden en trok muurgedeelte met zich mee. In de 19e eeuw tussen 1973 en 1978 is het gerestaureerd en terug gebracht in de oorspronkelijke staat. Er is nog veel van zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. 

 

De woontoren en de omgeving zijn vrij toegankelijk.


Buitenplaats Keukenhof

Keukenhof 1, 2161 AN Lisse.

 

De buitenplaats wordt vaak ten onrechte kasteel genoemd en is gebouwd rond 1638 als 'n vierkant huis. Omstreeks 1707 werd het huis verfraaid met vele sierlijke torentjes en kreeg daardoor een kasteelachtig uiterlijk. Binnen een ommuurde tuin bevindt zich een speelhuis en nog een zeer oude plantenkas. Het geheel is gelegen in een fraai landschappelijk park. De vorm van het huis is behouden gebleven.

 

 

 Het huis is d.m.v. van rondleidingen te bezichtigen en het park is opengesteld voor wandelaars.

 


Huis Ten Donck

Benedenrijweg 461, 2983 LA Ridderkerk.

 

Huis Ten Donck is gebouwd in 1746 op de plaats van een vroeger kasteeltje uit 1616. Na verwaarlozing is het deftige huis in 1990 gerestaureerd. Het huis is gelegen in een landschapspark

 

 

 

Het huis is soms op aanvraag te bezoeken. Het park is opengesteld voor wandelaars na het verkrijgen van een wandelkaart. 

 


Kasteel of slot Duivenvoorde 

Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK Voorschoten.

 

Het kasteel wordt tegenwoordig een slot genoemd, het is ontstaan in 1226 als 'n vierkante bakstenen woontoren en is een van de oudste kastelen in de provincie. In de 17e en de 18e eeuw is het kasteel verbouwd en uitgebreid met twee zijvleugels, een eerdere toren aan de achterzijde was reeds afgebroken. Het midden gedeelte van het tegenwoordige kasteel is de oude woontoren. Bij het kasteel behoren twee fraaie bouwhuizen, deze staan aan de lange oprijlaan tegenover de hofvijver, het eerste is het vroegere koetshuis. Aan de achterzijde is nog steeds de gracht aanwezig, daar ligt 'n houten ophaalbrug over. Aan de voorzijde liggen twee stenen bruggen. Het heeft veel van zijn 17e eeuwse vorm behouden.

 

Het kasteel is te bezichtigen en park is toegankelijk wel dient er 'n kaartje worden gekocht bij de kaartjesautomaat. Het kasteel is uit de verte te zien vanaf de weg.

Buitenplaats Hofwijck

Westeinde 2a, 2275 AD Voorburg.

 

De buitenplaats is gebouwd in 1642.  De verhoudingen van de afmetingen van huis en tuin vormen een geheel. De tuin is gebaseerd op het menselijk lichaam en het huis vormde het hoofd.  Vanaf 1870 wordt de tuin doorsnede door 'n spoorlijn en later nog een snelweg, helaas is hierdoor de verhouding verdwenen. Sinds 1914 is er 'n museum  gevestigd in de kelderverdieping. Tussen 1995 en 2005 is het huis gerestaureerd.

 

 

 Het museum is te bezoeken en het park is vrij toegankelijk, vanaf de weg is het redelijk te zien.

 


Kasteel Endegeest  

Endegeesterstraatweg 5, 2342 AJ Oegstgeest.

 

kasteel Endegeest is gesticht rond 1307. Het huidige kasteel is veel jonger, dit is gebouwd tussen 1647 en 1651. Het was toen dat de achtervleugel tussen de twee torens werd herbouwd. Het kasteel heeft 'n binnenplaats met een poortje als toegang, daarvoor staat een obelisk. De oude gracht is nog aan drie zijden aanwezig en er staat nog 'n vroegere ijskelder. De achterzijde kijkt uit over 'n weiland. Op het voorterrein staan twee bouwhuizen en er is 'n koetshuis aanwezig. Rond 1895 werdt het kasteel eigendom van de gemeente leiden die het in gebruik nam als psychiatrische inrichting, het bestuur zetelt er nog steeds. Tot in 2016 werd het gebruikt voor de geestelijke gezondheidszorg, daarna is het verkocht. Het heeft veel Van de 17e eeuwse vorm behouden.

 

Het kasteel is niet te bezoeken maar het park is vrij toegankelijk, vanaf de weg is het redelijk zichtbaar. in het vroegere park staan nog steeds aanleunwoningen.


Kasteel Oud Poelgeest 

Poelgeesterweg 1, 2341 NM Oegstgeest.

 

Oorspronkelijk is het kasteel ontstaan rond 1300 als woontoren. Daarvoor was er al 'n houten versterking aanwezig. De woontoren stond op een zandbank te midden van poelen en moerassen. Omstreeks 1640 is het stenen kasteel opgebouwd en zijn huidige vorm kreeg het waarschijnlijk na verbouwingen in de 17e en 18e eeuw. Het kasteel is gelegen op een redelijk groot landgoed met loofbos met 'n vijver en waterlopen, ook staat er 'n koetshuis en 'n kapel. Aan de oprijlaan staat een tuinmanswoning en is er nog 'n oude waterput uit de 15e eeuw aanwezig. De twee ui-vormige torens zijn rond 1900 bijgebouwd. De vorm van de 17e eeuw is nog duidelijk aanwezig.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen maar het park is vrij toegankelijk, vandaar uit is het kasteel bijzonder goed te zien.


Buitenplaats s'Gravenhof 

s'Gravenweg 168 Rotterdam.

 

De buitenplaats is gebouwd rond 1723 en behoorde bij een katoen wasserij. In 1953 raakte het huis veel grond kwijt door de aanleg van een villawijk, dit kon in 1859 voor een groot deel terug gekocht worden. In 1885 werd een lage aanbouw aan de rechterzijde afgebroken en vervangen door een nieuwe hogere aanbouw. Bassins van de lang geleden verdwenen wasserij zijn nog altijd aanwezig.

 

 

Het huis is vanaf de weg goed zichtbaar, de tuin is op aanvraag te bezoeken.

 


Kasteel van Rhoon  

Dorpsdijk 63, 3161 KD Rhoon.

 

Kasteel Rhoon is ontstaan als 'n woontoren na dat zijn vroegere voorganger was verwoest. Dit kasteel was door de Sint Elisabethvloed in 1421 verwoest. Omstreeks 1434 werd begonnen met de bouw van een nieuw kasteel. In 1598 kreeg het na diverse verbouwingen zijn huidige vorm. Het na de oorlog van 1940-45 zwaar verwaarloosde kasteel is in 1971 gerestaureerd. Het heeft de vorm van de 16e eeuw goed gehouden.

 

Het kasteel is alleen als gast van het restaurant te bezoeken, de tuin is vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Kasteel of Huis Warmont 

Herenweg 139, 2361 EP Warmond.

 

Het kasteel is van oorsprong gebouwd als woontoren in circa 1300. In de eeuwen daarna is het telkens uitgebreid en geworden tot een flinke burcht. Tegenwoordig is het bekend als landhuis, dat grotendeels is ontstaan na diverse verbouwingen in de 16e eeuw. Alleen de linker toren aan de voorzijde is nog middeleeuws. Aan de zeer lange oprijlaan staat een koetshuis en 'n tuinmanswoning. Van zijn middeleeuwse vorm heeft het alleen een toren behouden.

 

Het huis dat niet te bezoeken is, is gelegen in een groot landschappelijk park dat vrij toegankelijk is, vandaar uit is het huis goed zichtbaar.


Huis Bisdom van Vliet

Hoogstraat 166, 2851 BE Haastrecht. 

 

 

Het huis is gebouwd tussen 1874 en 1877 op de plaats van een eerder huis dat al bestond rond 1755. Aan de overzijde van de weg ligt 'n park dat toebehoort aan het huis. In dit park zijn de graftombe van de bewoners en hun hond aanwezig. Het park wordt afgeschermd door een smeedijzeren hek.  Sinds 1923 is het huis een museum over het leven van de vroegere bewoners en is nog steeds ingericht zoals het altijd bewoond is geweest, dit is vastgelegd in het testament.

 

Het huis is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en het park is vrij toegankelijk.