Ruïnes en restanten in de provincie Utrecht

Momenteel 29 foto's van 6 ruines of restanten.    

klik op de eerste foto voor vergroting van de foto's, dan op de pijltjes links of rechts voor de volgende of vorige foto.

 

Voor bezoektijden raadpleeg de site van het kasteel.

 


Kasteel Duurstede 

Langs de Wal 6, 3961 AB Wijk bij Duurstede. 

 

Het oorspronkelijke kasteel Duurstede stamt uit de 13e eeuw, het was 'n grote waterburcht. Rond 1270 werd begonnen met de bouw van de zware vierkante bakstenen woontoren, die nu nog altijd aanwezig is. Tussen 1459 en 1496 is het kasteel flink uitgebreid waarbij ook de grote ronde toren gebouwd werd. Later rond 1577 vond de laatste uitbreiding plaats, toen werd ook een aarde omwalling rond het kasteel geplaatst. Op een oude kaart uit 1640 is te zien dat het kasteel nog in goede staat verkeerde maar in de tweede helft van de 17e eeuw was het vervallen tot ruïne. De grote ronde toren is in 1948 hersteld en gerestaureerd, daarna zijn de overige restanten geconsolideerd. De ruïne en zijn omgeving is te bezoeken en is van uit het omringend park en de weg goed te zien.


Huis te vliet

Goudse straatweg 67, 3421 GG Oudewater. 

 

Huis te vliet was oorspronkelijk een vierkante bakstenen woontoren en is ontstaan tussen 1250 - 1300. De woontoren diende voor heffing van tol op de schepen die daar op de Hollandse IJssel voeren. De woontoren is vermoedelijk al sinds 1647 een ruïne en steeds meer in verval geraakt tot het brok muur na dat nu nog in het weiland staat. Naar alle waarschijnlijkheid bevindt zich nog 'n kelder onder de toren, het ligt op een verhoging in het landschap. De ruïne is niet te bezoeken maar is vanaf de weg goed zichtbaar. 


Poortje van kasteel Groenesteijn

Langbroekerwetering in Langbroek.

 

Dit poortje in Langbroek behoorde vroeger bij het vroegere kasteel uit de 13e eeuw, dit is al in 1862 geheel afgebroken. Het poortje is nog het enige wat rest en staat half op een stenen bruggetje gebouwd. Op het oude kasteelterrein staat nu een boerenwoning. Het heeft niets van zijn oorspronkelijke vorm behouden.

 

 

Het kasteelterrein is niet toegankelijk maar het poortje is bijzonder goed zichtbaar. 

 


Kasteel Molenstein 

Langbroekerdijk 38 Driebergen.

 

Dit bouwwerkje is mogelijk ontstaan uit 'n vroeger kasteel, wanneer het is gebouwd is onbekend. Het huidige bouwsel stamt uit de 15e eeuw. Het heeft in het verleden dienst gedaan als duiventil en opslagruimte. Het bouwwerk is gerestaureerd en tegenwoordig ingericht als woonhuis. Het heeft vrijwel niets van zijn middeleeuwse vorm behouden.

 

 

Het huis is niet toegankelijk.

 


Kasteel Wickenburgh

Wickenburghseweg 15, 3997 MT 't Goy. 

 

Wickenburgh is een voormalig 13e eeuws kasteel, tegenwoordig is het 'n buitenplaats. in de onderliggende grond zijn nog 14e eeuwse muurresten aanwezig, vermoedelijk van een bakstenen woontoren met de naam Westenstein. De buitenplaats is in 1794 een verdieping hoger gemaakt en verbouwd tot het huidige herenhuis. Na 1841 is er 'n gedeelte gesloopt en in 1951 is nog 'n deel verwoest door brand. De grachten die het bezat zijn in de 19e eeuw gedempt. Op het voorterrein staat nog een oude middeleeuwse ronde toren.

 

 

Het huis en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar zijn wel vanaf de weg goed te zien.

 


Toegangshek van vermoedelijk het verdwenen kasteel Leeuwenborg

Doorn nabij Kasteel Moersbergen.

 

Achter het oude inrijhek dat staat aan de rand van een stuk bos ligt een zeer lange oprijlaan

Op het hek staat de naam Leeuwenborg, vermoedelijk van een vroeger kasteel, dit is echter niet met zekerheid te zeggen, ik heb er toto op heden niets over kunnen vinden.