Ruïnes en restanten in de provincie Zuid Holland

Momenteel 42 foto's van 7 ruines

klik op de eerste foto voor vergroting van de foto's, dan op de pijltjes links of rechts voor de volgende of vorige foto.

 

Voor bezoektijden raadpleeg de site van het kasteel.

 


Kasteel Ten Berghe 

Kerkstraat 43, 3054 NB Rotterdam, (Hillergsberg)

 

het kasteel is gebouwd in 13e eeuw maar is al in de 15e eeuw verwoest en nooit meer hersteld. Het kasteel, een zware bakstenen woontoren was gebouw op een zandlaag en is verwoest door Jacoba van beieren. Pas na 1832 werd het weer genoemd omdat er toen grafkelders in werden gebouwd, in totaal werden er 14 kelders gemetseld met elk ruimte voor 7 of 14 kisten, dit voor welgestelde Rotterdammers. ook buiten de toren werden later nog graven aangelegd. De begraafplaats is nog steeds in gebruik. Tegenwoordig is het nog steeds als ruïne aanwezig en is niet toegankelijk maar van een kerkpad en de begraafplaats goed zichtbaar.


 Kasteelterrein voormalig Kasteel Capelle of Van der Veecken kasteel  

Slotlaan 2902 AL Capelle aan den IJssel.

 

Op het vroegere kasteelterrein hebben twee kastelen gestaan, het eerste kasteel  is ontstaan in ongeveer 1340 maar heeft 'n heel kort bestaan gekend, al in de 14e eeuw was dit alweer verdwenen. Het tweede kasteel is ontstaan in de 16e eeuw en kreeg twee grachten dit was n sierlijk kasteel met diverse torens. Ook dit kasteel heeft een kort bestaan gekend en is in 1798 in vervallen toestand afgebroken, alleen het kasteelterrein, de grachten en een klein gevanggebouwtje uit de 16e eeuw hiervan zijn nog aanwezig. Van het kasteel zelf is niets over, alleen de fundamenten in de grond zijn er nog.

 

Het kasteelterrein is tegenwoordig vrij toegankelijk en het gevanghuisje is toegankelijk tijdens exposities.

 


Kasteel of Huis te Heenvliet

Markt 10, 3218 AM Heenvliet.

 

Dit kasteel is waarschijnlijk gesticht in circa 1100 en was een zeer zwaar uitgevoerde vierkante Donjon (woontoren) met torens op de hoeken en geheel omringt door een brede gracht. Het had tevens een toegangspoort dat was voorzien met een valhek, een hek met scherpe punten ter verdediging dat men kon laten zakken. In de 14e en 15e eeuw werd de toren uitgebreid met zijvleugels. In 1572 is het tijdens de Tachtigjarige Oorlog verwoest en niet meer herbouwd. Tegenwoordig  is het nog als ruïne aanwezig. Het park en de ruïne zijn in het zomerseizoen te bezoeken. Het is gelegen in het gedeelte van Heenvliet dat een beschermd dorpsgezicht  is.


Kasteel of slot Teylingen 

Teylingerlaan 15A, 2215 RT Voorhout.

 

Het kasteel wordt tegenwoordig ook wel slot genoemd en is ontstaan in de 13e eeuw. later kreeg het kasteel de functie van jachtslot en houtvesterij.  Tijdens de Tachtigjarige oorlog is het verwoest en in circa 1675 weer het door brand verwoest. Tegenwoordig rest alleen nog 'n ruïne van de hoofdburcht en de torens van de toegangspoort. In 1933 is het geheel gerestaureerd om het voor de toekomst te bewaren. De ruïne is in het zomerseizoen te bezoeken. Vanaf de weg is het redelijk zichtbaar.


Kasteel Mathenesse of huis te Rivieren 

Broersvest, 3111 GB Schiedam.

 

Oorspronkelijk is het kasteel ontstaan in 1262 als een vierkante woontoren dat later  onderdeel werd van flinke burcht. De woontoren diende als tol voor de scheepvaart op de maas. Rond de toren was een weermuur opgetrokken. Door verzakking door de zachte veengrond is de toren gedeeltelijk afgebroken en weer herbouwd. Het kasteel is na verwoesting rond 1426 groter terug gebouwd. bij het kasteel was ook een voorburcht aanwezig. Van de woontoren die al verwoest is in 1575 staat nog steeds 'n ruïne midden in de stad, het staat sinds jaren wel ingeklemd tussen het gemeente kantoor. De ruïne is niet te bezoeken maar vanuit de omgeving bijzonder goed zichtbaar.


Kasteel of huis Ter Woude 

Ringdijk 210, 2983 GN Ridderkerk.

 

Het kasteel is vermoedelijk ontstaan in circa 1372 maar is nooit helemaal afgebouwd, wel is het in gebruik geweest. Tijdens de bouw is het ten ondergegaan door de vele overstromingen in het poldergebied. later werd het kasteel verwoest tijdens de tachtigjarige Oorlog. Tenslotte zijn de muren in 1421 door de watersnoodramp van de sint Elisabethvloed verdwenen onder een dikke laag klei. In 1968-69 werden delen van de muren her ontdekt en weer overeind gezet. Tegenwoordig is de ruïne nog steeds aanwezig en is samen met zijn omgeving vrij toegankelijk


Kasteel Groot Poelgeest 

Dorpsstraat, 2396 ZA Koudekerk a/d Rijn.  

 

Het verdwenen kasteel was gesticht in circa 1250 en was een ronde waterburcht met 'n voorburcht en toegangspoort. Tijdens de Hoekse en kabeljauwse twisten en de Tachtigjarige Oorlog is het verwoest maar is steeds herbouwd. In circa 1762 moest het kasteel door schulden worden verkocht en is daarna erg verwaarloosd en tenslotte afgebroken. Nu rest als enige nog 'n  torentje van de voorburcht, het kasteelterrein en de gracht. Het restant is niet te bezoeken maar vanaf de weg goed zichtbaar.