kastelen en buitenplaatsen in de provincie Gelderland

 

Momenteel 215 foto's van 38 Kastelen en buitenplaatsen.

klik op de eerste foto voor vergroting van de foto's, dan op de pijltjes links of rechts voor de volgende of vorige foto.

Voor bezoektijden raadpleeg de site van het kasteel, of Buitenplaats.


Kasteel de Essenburgh

Zuiderzeestraatweg 199, 3849 AE Hierden.

 

De Essenburgh wordt voor het eerst vermeld in 1652, Er wordt ook nogal eens gesproken over 'n middeleeuwse voorganger maar dit is niet zeker. In 1929 is het kasteel verbouwd, met name de intree en de ramen aan de voorzijde zijn niet meer oorspronkelijk. Het kasteel is niet te bezoeken maar het park is toegankelijk. Omstreeks 1950 is het kasteel overgenomen door 'n abdij die rond 1992 een tweede  klooster op het terrein lieten bouwen. Tegenwoordig is het kasteel ingericht als hotel.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen en ook de directe omgeving is niet toegankelijk. Vanaf de weg en een wandelpad is het redelijk te zien.


Kasteel De Gelderse Toren

Zutphensestraatweg bij 8, 6956 AC Spankeren.

 

De Gelderse toren is ontstaan in circa 1468, als 'n verdedigingstoren de huidige vorm kreeg na verbouwingen in  o.a. 1435 en 1668, toen zijn de twee bovenste verdiepingen afgebroken en weer in nieuwe stijl herbouwd. Na 1980 is de toren gerestaureerd.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf een pad wel goed zichtbaar.


Kasteel Heukelum of Merckenburg

Heidenseweg 4161 AA Heukelum. 

 

Het kasteel is tegenwoordig eigenlijk een landhuis en dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw. Dit kasteel is twee keer verwoest, namelijk in de 14e en 16e eeuw. Rond 1700 was het kasteel weer hersteld en kreeg toen huidige vorm. De grote vierkante toren dateert nog uit de middeleeuwen en het kasteel is geheel omgracht.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar van de oprijlaan en een dijkje redelijk zichtbaar.


Kasteel huis Scherpenzeel

Burgemeester Royaardslaan 1, 3925 GG Scherpenzeel.

 

Het huis stamt uit de 16e eeuw, voorheen stond hier al een versterking. Het huidige huis is in de 19e eeuw gebouwd.  Het is gelegen in een fraai park aan de rand van het centrum. Alleen het park waarin het is gelegen, is toegankelijk. Aan de zijde van het centrum wordt het zicht ontrokken door een hoge muur.

 

Tegenwoordig dient het huis als gemeentehuis en is al zo danig te bezoeken.


Kasteel Huis te Lathum

Koestraat 33, 6988 AA Lathum. 

 

Het huis is ontstaan in de 15e eeuw en was een kleine burcht met twee torens, in de 18e eeuw was het vervallen en in gebruik als boerderij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het beschoten en zwaar beschadigd, na de oorlog is het gedeeltelijk afgebroken, waaronder een fraaie vierkante toren. In 2009 is het nog bestaande  gedeelte gerestaureerd en weer bewoonbaar gemaakt. 

 

Het huis is niet te bezoeken maar is vanaf de weg zichtbaar.


Huis Vosbergen

Vosbergerweg 38, 8181 JJ Heerde. 

 

Dit fraaie huis dateert uit de 16e eeuw. Het huis is een voorbeeld van 'n Edelmanswoning uit die tijd en is vrijwel niet gewijzigd. Tussen 1972 en 1974 is het gerestaureerd. Het staat in een fraai landgoed waar voorheen ook twee papiermolens op de beek hebben gestaan. Bij het huis staat nog een boerderij.

 

Huis en omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf een zandweg redelijk zichtbaar.


Huis Zypendaal

Zijpendaalseweg 44, 6814 CL Arnhem. 

 

Zypendaal is gebouwd in circa 1764, en is een groot landhuis. Het is gelegen in een beekdal in een groot landschappelijk park dat in de Engelse landschapstuin stijl is aangelegd. Tegenwoordig is het huis een goed verbouwde buitenplaats uit 1884 dat omgeven is door stromend water tegenover het huis staan een fraaie oranjerie.

 

Het huis is goed zichtbaar en is te bezichtigen onder leiding van een gids, het park is vrij toegankelijk.


Kasteel Ammersoyen

Kasteellaan 1, 5324 JR Ammerzoden.

 

Dit fraai kasteel is in ieder geval gebouwd voor 1026, het kasteel is een goed bewaarde waterburcht uit de middeleeuwen en is weinig verandert sinds die tijd.  Het kasteel ligt op een strategische plek tussen de Maas en Waal. Omstreeks 1590 heeft het zware schade opgelopen door een felle brand en is pas rond 1648 hersteld. Het is voorheen ook in gebruik geweest als klooster. Tussen 1943 en 1945 heeft het veel oorlogschade opgelopen maar is goed gerestaureerd.

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en de omgeving is vrij toegankelijk, vanaf de weg is het bijzonder goed zichtbaar.


Kasteel Baak

Wichmondseweg 19, 7223 LH Baak. 

 

Kasteel Baak stamt van oorsprong uit 1294, tussen In 1738 en 1740 is het kasteel. met gebruikmaking van diverse oude delen van de vroegere middeleeuwse burcht verbouwd. hoe het eerste kasteel er uit heeft gezien is niet bekend. Het kasteel is gelegen in een fraai landgoed. 

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn toegankelijk na het maken van een afspraak, maar is ook vanuit de omgeving goed zichtbaar.


Kasteel Biljoen

Biljoen 1, 6883 JH Velp. 

 

Biljoen is gebouwd rond 1530 en is eigenlijk een Edelmanswoning. Het is gelegen in een waterrijk landgoed. In de 16e en 17e eeuw worden er flinke verbouwings werkzaamheden aan verricht, o.a. worden de vier hoektoren voorzien van nieuwe daken en wordt 'n poorttoren afgebroken. Aan de oprijlaan  staat 'n fraai koetshuis.

 

Het kasteel is niet te bezoeken maar het park is toegankelijk. Vanaf de weg is het goed te zien. 


Landhuis de Schaffelaer.

Stationsweg 6, 3771 VH Barneveld. 

 

Dit fraaie huis is gebouwd rond 1850. In circa 1585 werd op deze plaats een vroeger kasteel dat geheel was omgracht verwoest en afgebroken. hoe dit er uit heeft gezien is niet bekend. Een nieuw huis op deze plaats brandde in circa 1800 geheel af maar werd weer herbouwd. In 1967 werd de Schaffelaer eigendom van de gemeente Barneveld die het heeft laten restaureren. In 2005 werd tenslotte de oranjerie gerestaureerd die tegenwoordig dienst doet als Theehuis. Het huis is in gebruik voor feesten en partijen en huwelijks voltrekkingen.

 

Alleen het park en de oranjerie zijn vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het goed te zien.


Kasteel Doornenburg

Kerkstraat 27, 6686 BS Doornenburg.

 

Doornenburg is een van oorsprong 13e eeuwse burcht. Ook nu nog bestaat het uit de hoofdburcht met 'n voornburcht, 'n kapel en 'n boerderij rondom een grote binnenplaats, de voorburcht is bijgebouwd in de 15e eeuw. Het kasteel is tot in de 19e eeuw bewoond geweest en raakte daarna in verval door leegstand. In 1936 werd er 'n stichting in het leven geroepen die het tussen 1937 en 1941 liet restaureren.  In de oorlog 1940-1945, aan het eind van de oorlog is het kasteel verwoest maar tussen 1947 en 1968 weer geheel hersteld, Hierbij zijn veel oude muurresten bewaard gebleven.

 

Het kasteel is d.m.v. rondleidingen te bezichtigen en het binnenterrein is geheel vrij toegankelijk. Vanuit de omgeving is het redelijk te zien.


Kasteel Groot Engelenburg

Eerbeekseweg 6, 6971 LB Brummen.


Kasteel Doorwerth

Fonteinallee 2B, 6865 ND Doorwerth. 

 

Doorwerth is oorspronkelijk 'n 12e eeuwse burcht en is de daar opvolgende eeuwen flink uitgebreid, dit is te zien aan de diverse stijlen uit de tijd van de uitbreidingen. De verbouwingen vonden plaats is o.a. 1435 en 1560. omstreeks 1640 werd  het poortgebouw toegevoegd. Het heeft veel van zijn middeleeuwse vorm behouden. Rond 1700 kwam het kasteel, dat weinig bewoond werd in verval maar werd kort na 1837 gerestaureerd. In 1909 kwam het in een stichting die het weer restaureerde. In de tweede Wereldoorlog werd het kasteel zwaar beschadigd door een bombardement, Na de oorlog is het geheel hersteld waarbij de grote toren in zijn geheel herbouwd moest worden. Momenteel zijn er 2 musea in het kasteel aanwezig.

 

het kasteel is d.m.v. rondleidingen te bezichtigen, de omgeving is vrij toegankelijk en het kasteel is vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel Hackfort

Baakseweg 8, 7251 RH Vorden. 

 

Dit kasteel is oorspronkelijk gebouwd tussen 1367 en 1376 en was aanvankelijk 'n militair bouwwerk. omstreeks 1580, tijdens de Tachtigjarige 0orlog werd het geplunderd en zwaar beschadigd, circa 30 jaar later werd het hersteld. Door de eeuwen heen is het door diverse Adellijke families bewoond geweest. Na de oorlog 1940-45 is het door leegstand en slecht onderhoud in verval geraakt, in 1974 komt het gedeelte in een stichting van de gemeente Vorden en in 1976 volgt een restauratie waarna het dienst gaat doen als gemeentehuis. In 2004 wordt het verkocht en wordt het kasteel weer gerestaureerd en gaat dienen als huwelijks locatie en hotel.

 

Bezoek aan het kasteel is mogelijk na aanvraag en het is vanuit de omgeving goed zichtbaar.


Kasteel Hagen of de Kelder

Kelderlaan 11, 7009 BV Doetinchem. 


Kasteel huis Ampsen

Laan van Ampsen 8, 7241 NG Lochem.

 

Kasteel Ampsen werd al genoemd in 1105 en is in 1605 verwoest door Spaanse troepen. Halverwege de 17e eeuw werd het  en huidige huis gebouwd. De buitenplaats dat het nu is, is nog altijd omgeven door een gracht. Over de gracht ligt een stenen brug  Later is er nog een vleugel aangebouwd waardoor het de U-vormig kreeg. Aan de rechterzijde staat nog een traptoren.

 

Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk, vanaf een pad wel goed zichtbaar.


Kasteel Soelen

Achterstraat 7-11, 4011 Zoelen. 

 

Het kasteel stamt oorspronkelijk uit 1307, in 1574 is het verwoest door brand, tussen 1576-1583 weer deels opgebouwd. Het kasteel staat op een verhoogd eiland rondom in de gracht. Het koetshuis, voorzien van een hoektoren, met voorplein is eveneens omgeven door water De toegangspoort is ouder dan het kasteel, daarvoor ligt er 'n brug over de gracht.

 

Het kasteel is niet te bezichtigen maar vanuit het park dat vrij toegankelijk is goed zichtbaar.


Kasteel Middachten

Landgoed Middachten 3, 6994 JC De Steeg. 

 

Middachten is ontstaan in circa 1350 als vierkante bakstenen woontoren, later uitgebreid tot 'n grote burcht. Tot in 1664 is het kasteel vaak aangevallen en belegert  en verwoest maar telkens weer herbouwd in gewijzigde vorm. Het huis is gelegen in een groot landgoed met vele kaasrechten lanen. Ook staan er diverse bijgebouwen op het terrein.  Het huidige bouwwerk is nu eigenlijk een 17e eeuwse buitenplaats maar wordt nog altijd betiteld als kasteel en is nog geheel omgracht heeft prachtige tuinen.

 

Het kasteel en de tuinen zijn op aanvraag te bezoeken, vanaf de weg is het goed moeilijk te zien door een hoge ommuring.


Kasteel Neerijnen

Van Pallandtweg 11, 4182 Neerijnen. 

 

De oorsprong van dit kasteel is het middeleeuwse kasteel Klingelenburg uit 1350. Het huidige huis is bebouwd op de fundamenten daarvan en kreeg de naam Neerijnen, In de 18e eeuw is dit huis ook nog flink verbouwd. In de 19e eeuw is er 'n vleugel aangebouwd, te herkennen aan het lager gelegen dak. Het huis doet tegenwoordig dienst als gemeentehuis van Neerijnen. Voor het huis ligt een groot voorplein en rondom het huis ligt een grote vijver. De toegang tot de omgeving geschied d.m.v. een houten ophaalbrug.

 

Het kasteel is te bezoeken als klant van het gemeentehuis en de omgeving is vrij toegankelijk maar is vanaf de weg niet zichtbaar.


Landgoed Salentein

Putterstraatweg 5, 3862 RA Nijkerk.

 

Het landgoed bestaat al veel langer dan het kasteel, het huis is ontstaan uit een vroegere Boere hoeve uit de 16e eeuw, In de 18e eeuw is gedeeltelijk verbouwd. De beide torens zijn pas toegevoegd rond 1902. Achter het huis staat het fraaie koetshuis.

 

Het kasteel is net als zijn omgeving niet toegankelijk, het koetshuis is te bezoeken als gast van het restaurant. Het kasteel is bijzonder goed te zien.


Kasteel Oldenaller

Oldenallerallee 3, 3882 RW Putten. 

 

Van oorsprong stamt het kasteel uit de 14e eeuw, na sloop is het rond 1694 herbouwd. omstreeks 1654 is dit kasteel afgebroken. In 1655 is op de oude fundamenten het huidige statig landhuis gebouwd. Omstreeks 1850 is het huis gemoderniseerd en werd het rechthoekige torentje op het dak toegevoegd. Na in 1972 verkocht te zijn werd het in 1975 gerestaureerd, waarbij de pleisterlaag die het in het verleden had gekregen weer verwijderd.

 

Het huis en zijn omgeving zijn niet te bezoeken maar het landgoed is toegankelijk, van daaruit is het kasteel goed zichtbaar.


Kasteel Ruurlo

Vordenseweg 2, 7261 Ruurlo.

 

Het kasteel is ontstaan in het begin van de 13e eeuw. De huidige vorm heeft het gekregen na diverse verbouwingen in de 16e, 17e en 19e eeuw. Omdat het in de loop der eeuwen zeer veel is verbouwd heeft het diverse bouwstijlen. middeleeuws muurwerk is nog aanwezig in de kelders, De linkerzijde is bijna geheel 15e en 16e eeuws, de grote vierkante toren stamt deels uit 1572 eeuw. De vierkante toren aan de achterzijde  is gebouwd in de 17e eeuw en in de 19e eeuw zijn de topgevels aan de voorzijde vernieuwd. De oranjerie uit 1879 in het park is in 2003 herbouwd. Het kasteel is omgeven door een gracht waarover een stenen brug naar de entree leid en aan de achterzijde lift een houten brug.

 

Vanaf juni 2017 is het ingericht als kunstmuseum en te bezoeken, het park is vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het kasteel goed zichtbaar.


Kasteel de Cannenburgh

Maarten van Rossumplein 4, 8171 EB Vaassen.

 

De vroegste vermelding van dit kasteel stamt uit 1365, dit is vervallen tot ruïne. Het huidige kasteel is gebouwd in de 16e eeuw op de resten van zijn voorganger. In de kelders zijn nog sporen aanwezig van het vroegere kasteel. In 1865 dreigde het kasteel afgebroken te worden omdat het al 'n tijde leegstond. Gelukkig is het niet zo ver gekomen en is het gerestaureerd. Na vele schenkingen kon het weer in gericht worden. In 2006 kon op een Brusselse veiling 'n deel van de oorspronkelijke inboedel terug gekocht worden. 

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en park is vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Huis Kernhem

Kernhemseweg 7, 6718 ZB Ede.


Buitenplaats Zwaluwenburg

Zwaluwenburg 4,  8084 PD Het Harde. 

 

Huis Zwaluwenburg is gebouwd rond 1728 en staat in een groot landgoed. Het huis is opgetrokken op de fundamenten van het vroegere kasteel Wijnbergen uit 1326. Het huis is in bezit geweest van Prins Bernard. Het landgoed is 'n soort openluchtmuseum, in het landgoed staan nog acht boerderijen uit de 18e eeuw en 19e eeuw met oude hooischuren, houtwallen, lanen en een rentmeesterswoning. Verder nog een wagenloods en 'n bakhuis.

 

Het huis en de tuin zijn niet toegankelijk maar het landgoed is opengesteld. Vanaf de weg is niet bijzonder goed te zien.


Kasteel Ophemert of het hoge huis

Dreef 2, 4061 BL Ophemert.

 

Het kasteel wordt op een oude kaart uit 1403 voor het eerst vermeld, echter al in 1265 was er 'n vroegere burcht bekend. In de 17e eeuw is dit verwoest maar later weer gedeeltelijk hersteld. Alleen een woonvleugel en losstaand torentje zijn nog aanwezig en aan de vroegere oprijlaan staat nog een toegangshek. Het kasteel is rond 1950 gerestaureerd.

 

Het kasteel is niet te bezoeken en bijna niet vanaf de weg te zien.


Kasteel Huis Staverden

Staverdenseweg 287, 3852 NV Staverden.

 

Een eerste kasteel op deze plaats is rond 1300 ontstaan, daarna nog twee die maar korte tijd hebben bestaan, Tussen 1853 en 1905 is het huidige kasteel na n uitbreiding en verbouwing ontstaan, inmiddels het vierde.  Een gedeelte is nog bijgebouwd in 1905. Na 1962 is het kasteeljaren lang als recreatie en hotel/restaurant gebruikt, daarna is het verhuurd. bij het kasteel behoren diverse bijgebouwen en 'n watermolen. Een van de bijgebouwen dat is ingericht als brasserie is toegankelijk voor gasten.

 

Het woonhuis is niet te bezoeken, maar het park is vrij toegankelijk. Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Kasteel Roosendaal

Rosendaal 1, 6891 DA Rozendaal.

 

Kasteel Roosendaal was een middeleeuwse burcht en is vermoedelijk gebouwd rond 1300. Rond 1579 is er veel verbouwd aan het kasteel. Slechts de ronde toren van dit kasteel overgebleven. Omstreeks 1722 werd aan de toren een nieuw vierkant huis gebouwd. Ook werden toen diverse bijgebouwen opgetrokken, o.a. 'n stal. In de Tweede Wereldoorlog is het beschadigd door een bominslag waarna het in verval raakte. pas in 1977 ging men over tot restauratie.

 

Het kasteel is te bezichtigen d.m.v. rondleidingen en het park is opengesteld. vanaf de weg in het bijna niet te zien.


Kasteel Ter Horst

Hoofdweg 74, 7371 AK Loenen.

 

Ter Horst is gebouwd rond 1557 op deze plaats van 'n voorganger van voor 1300 dat vermoedelijk is verwoest in 1354. De resten daarvan dienden als boerderij tot het nieuwe kasteel werd gebouwd. De vloer en delen van de fundamenten zijn daar resten van. In het verleden, rond 1791 zijn de voor en achterzijde tijdens 'n grote verbouwing omgewisseld. Tijdens deze verbouwing zijn ook het voorplein en de brug aangelegd. In het linker bouwhuis is nog een oude schuilkerk aanwezig. De oude graanschuur bij het kasteel stond er al voor dat het huidige kasteel werd gebouwd, tegenwoordig is het de oranjerie.

 

Alleen de vroegere schuilkerk in het rechter bouwhuis is te bezoeken. Vanaf de weg is het redelijk zichtbaar.


Kasteel Vorden

De Horsterkamp 8, 7251 AZ Vorden.

 

Het oorspronkelijke kasteel is ontstaan rond 1315 en was een militair bouwwerk. rond 1580 tijdens de tachtigjarige oorlog is het geplunderd en raakt daarbij flink beschadigd. Na sloop is het in circa 1610 in de huidige vorm herbouwd .Na de tweede Wereldoorlog kwam het leeg te staan en raakte daardoor in verval, tussen 1974 en 1976 gerestaureerd en ingericht als gemeentehuis van Vorden. In 2004 is het verkocht aan particulieren die het oude kasteel in oude glorie herstelde, sindsdien wordt het gebruikt als restaurant.

 

Het kasteel en de tuinen zijn te bezoeken na het maken van een afspraak en is redelijk zichtbaar vanaf de weg.


Kasteel Waardenburg

Waalbandijk 13, 4181 AN Waardenburg.

 

Waardenburg is een goed bewaarde oude middeleeuwse burcht uit 1265. De grote vierkante woontoren met ringmuur en voorburcht werden  rond 1355 opgebouwd. later is deze toren met een verdieping verlaagd. Deze burcht is verwoest in 1574 en  werd omstreeks 1727 weer bewoonbaar gemaakt. In de oorlog 1940-1945 is het zwaar beschadigd maar is daarna weer gedeeltelijk gerestaureerd, ongeveer de helft is hierbij afgebroken omdat dit te zwaar was beschadigd en dreigde in te stortten. De oudste delen van het kasteel bleven bewaard en zijn later gerestaureerd.

 

Tegenwoordig is het kasteel op aanvraag te bezoeken. en is vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel wijenburg

Voorstraat 2, 4054 MX Echteld.

 

De oudste vermelding van dit kasteel dateert uit 1178, Het huidige kasteel stamt uit de 16e eeuw. De toren aan de voorzijde is ouder en maakte deel uit van een eerder kasteel. Van een tweede toren die later ingebouwd is geworden is  aan de rechterzijde op het dak de spits nog aanwezig. In de Oorlog 1940-45 is het kasteel flink beschadigd en werd het gebruikt als fruitopslag. later is het gerestaureerd dit nam 16 jaar in beslag. Een oude toren van het vroegere poortgebouw is nog bewaard gebleven. Het kasteel ligt in een bosrijke omgeving.

 

Het kasteel is te bezoeken als gast van het restaurant. Vanaf de weg is het goed zichtbaar. 


Stads kasteel Elburg

Kinsbergenstraat 2, Elburg.

 

Dit kasteel is ontstaan rond 1393 en is in de 15e en 16e eeuw verbouwd en uitgebreid, Het kasteel is wat je noemt een stadskasteel. In 1905-1906 is het interieur verbouwd.

 

Het kasteel herbergt een orgelmuseum en is te bezoeken. Vanuit de straten is het goed zichtbaar.


Buitenplaats Leuvenum

Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 60 3852 PV Ermelo.

 

Deze fraaie buitenplaats is gebouwd in 1923 op de plaats van een ouder huis.

 

Huis en omgeving zijn niet te bezoeken maar wel redelijk vanaf de weg zichtbaar.


Buitenplaats Rhederoord

Parkweg 19, 6994 CM De Steeg.

 

De buitenplaats is ontstaan in de 17e eeuw als 'n vierkant huis, al voor 1868 was het uitgebreid met twee zijvleugels en in 1883 werd het verfraaid met de dak sierlijsten.

 

De buitenplaats is ingericht als restaurant en als zodanig te bezoeken. Vanaf de weg is het niet zichtbaar.


Kasteel Voorstonden

Voorsterweg 139, 6971 KD Brummen.

 

Het oorspronkelijk kasteel, eigenlijk een havezate stamt uit de middeleeuwen. Wanneer dit is verdwenen is niet bekend. Het huidige huis is ontstaan 1825, het is niet bekend of dit op de zelfde plaars is gebouwd. Het is gelegen aan de rand van het landgoed en is omgeven door grachten en vijvers. In het park rondom staan eeuwen oude bomen. Bij het huis behoord een oud koetshuis.

 

Het huis en tuin zijn niet toegankelijk maar het landgoed is opengesteld. Vanaf de weg is het niet goed zichtbaar.