kastelen en buitenplaatsen in de provincie Limburg

 

momenteel 120 foto's van 18 kastelen en buitenplaatsen.

klik op de eerste foto voor vergroting van de foto's, dan op de pijltjes links of rechts voor de volgende of vorige foto.

 

Voor bezoektijden raadpleeg de site van het kasteel, of Buitenplaats.


Kasteel Horn.

Kasteelstraat 6, 6085 BH Horn.

 

Het kasteel is een van de oudste en best bewaarde middeleeuwse ringmuurburchten in Nederland. De burcht is vermoedelijk afkomstig uit de 10 of 11e eeuw en is enkele keren verbouwd maar heeft bijzonder veel van zijn oorspronkelijke vorm behouden. In het verleden zijn er wel twee van de vier torens die het rijk was afgebroken, later zijn ook nissen uit gehouwen in de ringmuur. Rondom het kasteel ligt 'n diepe geul waar vroeger 'n zijarm van de maas doorstroomde. Het kasteel is niet te bezichtigen, maar in de omgeving waar vanuit het kasteel goed zichtbaar is, mag gewandeld worden.


Kasteel Borgharen.

Kasteelstraat 2, 6223 BJ Borgharen.

 

Borgharen is een 12e eeuws kasteel dat oorspronkelijk is gebouwd als een ommuurde woontoren.Deze woontoren is verwoest in circa 1318. Het kasteel is pas weer in in de 15e eeuw herbouwd en kreeg hierbij zijn nagenoeg huidige vorm. In de 18e eeuw hebben er ook verbouwingen plaats gevonden en werd nog uitgebreid met een aanbouw aan de achterzijde waar bij de oude ommuring bij werd betrokken. De rechter toren is zijn spits verloren door blikseminslag tijdens onweer in 1985. Aan de weg staat een toegangspoort van veel latere datum. Enkele jaren heeft het gedeeltelijk dienstgedaan als recreatiecentrum waarin je een appartement kon huren. Ook wij hebben daar 'n keer gebruik van gemaakt. Tegenwoordig staat het al 'n tijdje leeg en wacht op een volgende bestemming. Het is nu niet te bezoeken maar is vanaf de weg aan de achterzijde redelijk zichtbaar.


Kasteel of Huis Beaxem.

Kasteelweg 7, 6095 ND Beaxem.

 

Het kasteel werd voor het eerst vermeld in 1244. Het huidige huis stamt uit 1672 maar de kelders stammen nog uit de middeleeuwen. De vooruitspringende vleugels zijn opgetrokken in de 16e eeuw. Voor het kasteel staat een toegangshek en aan de achterzijde ligt een grote tuin die is te bezoeken In het kasteel zijn enkele vakantie appartementen die gehuurd kunnen worden maar is niet te bezichtigen. Tegenwoordig is het kasteel in tweeën gedeeld. Vanaf de weg is het kasteel goed zichtbaar.


Kasteel Erenstein.

Kerkradersteenweg 4 6468 PA Kerkrade.

 

Erenstein is van oorsprong een kasteel uit circa 1340, het huidige kasteel stamt na diverse verbouwingen uit de 17e eeuw. Het kasteel is nog steeds omringt door een gracht en is gelegen in een fraai groot landgoed. Aan de achterzijde heeft het twee hoektorentjes en een uitgebouwde kapel. Aan de voorzijde bevindt zich een kasteelhoeve rond een grote binnenplaats, aan de achterzijde daarvan, ligt een poort. Het kasteel dient tegenwoordig als hotel&restaurant en is als zodanig te bezoeken. Vanaf de weg is het bijzonder goed zichtbaar.


Kasteel Ooijen.

Blitterswijcksewg 2, 5871 CE Broekhuizenvorst.

 

Dit nog redelijk jong kasteel stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd op de fundamenten van een 14e eeuwse voorganger. Bij het kasteel behoren diverse bijgebouwen. In de 18e en 19e eeuw is er veel aan het kasteel verbouwd en werd het eigenlijk een kasteelhoeve. In 2002 werd er begonnen aan een grote restauratie en werden er 10 vakantieappartementen in aangebracht en zijn als zodanig te bezoeken. Naast het kasteel ligt nog een recreatiecentrum. Aan de voorzijde ligt van oudsher een rozentuin. Vanaf de weg is het kasteel goed zichtbaar.


Kasteel Aldenghoor.

Kasteellaan 9, 6081 AN Haelen.

 

Aldenghoor stamt oorspronkelijk uit circa 1212. De bouw van het huidige kasteel kwam gereed in de 17e eeuw. De grote ronde toren is nog middeleeuws. Het fraaie poortgebouw is later toegevoegd. Het kasteel ligt in de bebouwde kom van het dorp. De korte oprijlaan wordt afgesloten door een smeedijzeren hek. Het kasteel is niet te bezichtigen en de omgeving is niet toegankelijk. Vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Kasteel Dealenbroeck.

Kasteellaan 2, 6075 EZ Herkenbosch.

 

Van het vroegere kasteel uit circa 1300 rest alleen nog de volledige voorburcht. Het kasteel werd nadat het in verval was geraakt afgebroken in circa 1800. Het was een statig rechthoekig omgracht kasteel met op de hoeken een ronde toren. De voorburcht stam uit circa 1700 en is ingericht als hotel&restaurant en is als zodanig te bezoeken. In een bijgebouw net buiten de voorburcht zijn appartementen ingericht. In de laatste paar jaar worden weer diverse oude delen van het verdwenen kasteel terug gebouwd, zoals b.v. de oude kelders, ook is er inmiddels 'n  nieuwe kasteeltoren opgetrokken. Tijdens mijn bezoek was er nog geen sprake van maar werden wel al over gesproken. Als gast zijn de diverse gebouwen toegankelijk en het park rondom is opengesteld. Vanaf de weg is het redelijk te zien.


Kasteel Hoensbroek.

Klinkertstraat 118, 6433 PB Hoensbroek.

 

Van het vroegere kasteel uit circa 1300 rest alleen nog de volledige voorburcht. Het kasteel werd nadat het in verval was geraakt afgebroken in circa 1800. Het was een statig rechthoekig omgracht kasteel met op de hoeken een ronde toren. De voorburcht stam uit circa 1700 en is ingericht als hotel&restaurant en is als zodanig te bezoeken. In een bijgebouw net buiten de voorburcht zijn appartementen ingericht. In de laatste paar jaar worden weer diverse oude delen van het verdwenen kasteel terug gebouwd, zoals b.v. de oude kelders, ook is er inmiddels 'n  nieuwe kasteeltoren opgetrokken. Tijdens mijn bezoek was er nog geen sprake van maar werden wel al over gesproken. Als gast zijn de diverse gebouwen toegankelijk en het park rondom is opengesteld. Vanaf de weg is het redelijk te zien.


Kasteel Huis Amstenrade.

Hagendorenweg 1, 6436 CR Amstenrade.

 

Eind 12e eeuw-begin 13e eeuw is er sprake van burcht op deze plaats. Het huidige huis stamt van ongeveer 1781, en de vierkante toren stamt nog uit 1609. Van de oude burcht zijn nog resten aanwezig in de kelder. Het kasteel ligt in een park en heeft een zeer groot voorplein. Op het kasteelterrein is aan de achterzijde een poort dicht gemetseld dat zich tussen diverse bijgebouwen bevindt. Het kasteel en het park zijn niet te bezoeken maar vanaf de weg bijzonder goed te zien.


Kasteel Doenrade.

Limpensweg 20, 6439 BE Doenrade.

 

Doenrade is oorspronkelijk een van de oudste kastelen in Limburg, de oudste delen stammen uit 1117. Het huidige kasteel is gebouwd in de 16e eeuw. De vierkante toren aan de linkerzijde is nog middeleeuws. Het is ingericht als hotel&restaurant en is als zodanig te bezoeken, vanaf de weg is het bijzonder goed zichtbaar.


Kasteel Arcen.

Lingsforterweg 26, 5944 BE Arcen.

 

Het eerste kasteel is gebouwd tussen 1511 en 1522 en is in circa 1646 verwoest en afgebroken. Het kasteel is herbouwd rond 1652. De huidige voorburcht  met poortgebouw staat op de plaats van het vroegere kasteel. Voorheen had het 'n U-vorm maar na een verwoestend brand in de 19e eeuw is een zijvleugel afgebroken. na het poortgebouw ligt een grote binnenplaats met diverse bijgebouwen. Het kasteel is tegenwoordig ingericht als hotel&restaurant en als zodanig te bezoeken. De fraai aangelegde kasteeltuinen zijn toegankelijk en wereld beroemd en krijgen bezoek van toeristen uit vele landen.


Kasteel Wittem.

Wittemer allee 3, 6286 AA Wittem.

 

Wittem is vermoedelijk ontstaan in de 11e eeuw als 'n ronde stenen toren die al snel uitgroeide tot een flinke burcht met wel 7 torens. Na de Franse revolutie was er niet meer over dan 'n vervallen restant. Na diverse restauraties heeft het in 1764 zijn huidige vorm gekregen, twee vleugels die 'n rechthoek vormen en twee 2 torens, een ronde hoektoren aan de buitenzijde en een toren als toegang. aan de achterzijde is nog een oud bijgebouw aanwezig en 'n stuk van een oude ommuring. Het kasteel is vanaf de weg goed te zien en is ingericht als hotel en is als zodanig te bezoeken.


Buitenplaats Aerwinkel.

Aerwinkelsallee 1, 6061 GT Posterholt.

 

Het huidige huis is gebouwd in 1854. De huidige buitenplaats werd in 1544 voor het eerst vermeld als hoeve. Wanneer het vroegere huis is verdwenen is niet bekend. Het huis wordt vaak ten onrechte kasteel genoemd, daarvoor is het veel te laat gebouwd. De buitenplaats is niet te bezoeken maar het park rondom is opengesteld voor wandelaars. Vanaf de weg is het niet zichtbaar maar vanaf een wandelpad in het park kan men het aan alle zijden bekijken.


Kasteel Well.

Kasteellaan 20, 5855 AE Well.

 

Het kasteel is ontstaan in de 14e eeuw, van oorsprong was het 'n waterburcht en kreeg in de 17e eeuw zijn huidige vorm. Tijdens de tweede Wereldoorlog, 1940-1945 is het door beschietingen zwaar beschadig maar is daarna geheel gerestaureerd. Op het achterterrein staat nog een restant van een oude toren. Het kasteel is nog geheel omgracht en daarover ligt 'n forse stenen brug die toegang geeft naar het poortgebouw en de rest van het fraaie kasteel. Het kasteel en zijn omgeving zijn niet toegankelijk maar vanaf de weg redelijk te zien.


Kasteel Schaloen.

Oud Valkenburg 9, 6305 AA Schin op Geul.

 

Schaloen is gebouwd in de 14e eeuw als woning voor de kasteelheren in dit gebied. In de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) is het kasteel totaal verwoest maar is in circa 1656 volledig herbouwd. In circa 1894 krijgt het kasteel pas zijn huidige vorm na diverse verbouwingen. Rond 1977 is het fraai gerestaureerd. Het is een fraai rechthoekig huis met enkele toren en arkeltorentjes en geheel omgracht, Direct in de omgeving is nog 'n watermolen aanwezig en het poortgebouw en een van de bijgebouwen zijn ingericht als Hotel&restaurant, Het kasteel is niet te bezoeken maar de tuin is vrij toegankelijk, vanaf de weg is het goed zichtbaar.


Kasteel Eijsden.

Graaf de Galoeslaan 8, 6245 AS Eijsden.

 

Kasteel Eijsden is gebouwd in 1636 op de plaats van een vroeger kasteel genaamd Caestertburg, een versterkt huis. In 1767 en 1881 hebben er verbouwingen plaats gevonden. Het fraaie poortgebouw stamt uit 1649. Het is gelegen in een fraai park in een bosrijke omgeving, direct aan de maas. Voor het kasteel bevindt zich een ommuurd voorplein. Achter het fraaie poortgebouw ligt een grote binnenplaats waaraan ook het koetshuis staat. Het kasteel zelf is niet te bezichtigen maar het park is opengesteld voor wandelaars, het is vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel Wijnandsrade 

Opfergeltstraat 2, 6363 BW Wijnandsrade.

 

Een vroegere 12e eeuwse burcht stond op een eiland achter het huidige kasteel. Het huidige kasteel Wijnandsrade is een geheel omgracht kasteel bestaande uit drie vleugels rondom een binnenplaats. Het oudste gedeelte is gebouwd tussen 1554 en 1563.  In circa 1726 is de toegangspoort vergroot. Naast het kasteel ligt een boeren hoeve. Het kasteel is te bezoeken na het maken van een afspraak, de omgeving is vrij toegankelijk en is vanaf de weg goed zichtbaar.


Kasteel D'erp of huis Baarlo of kasteel

Baron van Erplaan 1, 5991 BM Baarlo.

 

Het kasteel is oorspronkelijk een 12e eeuwse burcht. In de 14e eeuw is er 'n nieuw kasteel op deze plaats gebouwd. Het huidige kasteel is opgetrokken in de 17e eeuw. In het verleden is een gedeelte gebruikt als Burgemeesters woning. Het is gelegen in een park dat vrij toegankelijk is. Het kasteel zelf is niet te bezichtigen maar is vanaf de weg goed te zien.